Login


Register | Recover Password
 

Despre Asigurari CASCO

Cum se incheie o asigurare CASCO?

Asigurarea casco este una facultativa. Nu exista o obligatie legala, dar pentru fiecare tip de masina exista cu siguranta un produs potrivit. Important este sa discuti cu un broker care stie produsele disponibile pe piata si iti intelege foarte bine nevoile in legatura cu: serviciile la dauna, service-urile cu decontare directa, pretul, riscurile acoperite, fransizele, suma asigurata.

Pe baza datelor tehnice ale masinii si pe baza datelor proprietarului, sistemele electronice de cotare ale companiilor de asigurari vor calcula valoarea de nou, suma asigurata si cotatia de prima, adica procentul care se aplica sumei asigurate pentru a determina prima de asigurare anuala (pretul politei).

Ce acte imi trebuie pentru a incheia o asigurare CASCO?

Pentru calculul unei oferte sau pentru emiterea politei sunt necesare o copie a cartii de identitate sau a talonului si buletinul sau CUI-ul persoanei asigurate.

Este esential sa stii ca aceste acte trebuie sa le ai in original in cazul unei daune, iar daca le-ai pierdut pe parcurs trebuie sa anunti compania de asigurari, de la care ai o asigurare CASCO imediat ce ai aflat. In caz contrar, in special la furt, risti sa nu primesti despagubirea (excludere expresa in conditiile de asigurare).

Care sunt elementele esentiale intr-o polita CASCO ?

Valoarea de nou – este valoarea de factura (in cazul masinilor noi) sau valoarea obtinuta dintr-un catalog specializat utilizat in industria de asigurari: Eurotax, APIA, Schwacke, Nutz, DAT etc..

Suma asigurata – este valoarea la care iti este protejata masina pe o polita casco. Se calculeaza pornind de la valoarea de nou din care se scade un coeficient de uzura. Acesti coeficienti variaza destul de mult de la asigurator la asigurator, motiv pentru care sumele asigurate vor fi de  cele mai multe ori diferite in ofertele companiilor de asigurari.

Fransiza reprezinta partea din dauna pe care o suporta beneficiarul politei de asigurare. Exista mai multe tipuri de fransize:

  • fransize la daune partiale si la dauna totala
  • fransize fixe sau procentuale (din suma asigurata sau din dauna)
  • fransize pe grupe de riscuri – avarii, furt, vandalism etc.

Atentie ! Nu tot timpul polita cu fransiza 0 este cea mai buna pentru tine ! O fransiza poate insemna de multe ori o economie certa importanta contra unei pierderi probabile pe care ti-o poti asuma. Alteori nu. Dar e important sa analizezi, pentru ca daca nu faci daune frecvent s-ar putea sa platesti mai mult degeaba. Un consultant Otto Broker iti va putea intotdeauna explica ce varianta de fransiza sa alegi, in functie de nevoile tale.

Prima de asigurare reprezinta pretul politei si este stabilita in functie de datele masinii, ale proprietarului si a clauzelor suplimentare pentru care se opteaza. Aceasta poate fi achitata integral sau in rate in conformitate cu polita de asigurare CASCO.

De fiecare data cand se plateste o despagubire suma asigurata scade cu valoarea platita de asigurator ca despagubire. In acest caz ai nevoie de reintregirea sumei asigurate, pe care o poti obtine fie printr-o prima suplimentara fie o poti avea ca si clauza suplimentara sau beneficiu la incheierea politei.

Inspectia de risc se efectueaza de catre reprezentatul asiguratorului sau broker-ului prin intermediul caruia inchei polita CASCO. Este de preferat ca inspectia sa fie realizata in conditii bune de vizibilitate iar masina sa fie cat se poate de curata astfel  incat pozele sa fie foarte clare. Eventualele daune preexistente trebuie pozate separate si specificate in raportul inspectiei de risc.

Dotarile suplimentare se pot asigura cu conditia ca proprietarul sa poata prezenta factura de achizitie pentru respectivele dotari, sau in cazul unor asiguratori aceste dotari sunt cuprinse in suma asigurata intr-o anumita limita specificata in contractul de asigurare independent de existenta facturilor de achizitie.

Lista de unitati service cu decontare directa – fiecare asigurator are o serie de unitati service auto cu care are conventii de colaborare in baza carora ofera clientilor decontare directa (de obicei pe baza unui accept de plata prealabil). Cele mai multe companii de asigurari au decontare directa cu majoritatea service-urilor de reprezentanta, dar si cu foarte multe unitati independente, multi-marca. Este foarte important sa verifici daca in lista asiguratorului pe care il vei alege exista unitati service in care doresti sau poti sa iti repari masina.

La ce trebuie sa fii atent cand faci o polita CASCO ?

Asigura-te ca datele de pe polita au fost scrise corect de catre cel care a incheiat polita, in special seria de sasiu si CNP/CUI ale asiguratului.

Verifica daca inspectia de risc a fost completata complet si corect, iar fotografiile atasate ei sunt clare. La momentul efectuarii inspectiei de risc masina trebuie sa fie curata, pentru ca eventualele avarii existente sa fie mentionate in inspectia de risc si pentru a evita orice alte confuzii la momentul unei daune.

Scadentele ratelor si data expirare sa fie calculate si inscrise in polita in mod corect.

Cum se despagubesc daunele cauzate de avarii (accident, caderi de copaci etc)

Cu ajutorul unei polite CASCO poti sa obtii despagubiri pentru daune partiale sau daune totale.

In cazul unei avarii partiale:

  • Se repara piesele atunci cand reparatia este posibila (de exemplu o aripa tamponata usor poate fi de cele mai multe ori      indreptata si revopsita)
  • Se inlocuiesc piesele care nu mai pot fi reparate  sau care, daca ar fi reparate, nu ar mai asigura acelasi nivel de      siguranta in utilizare
  • Reparatiile si inlocuirile se fac in unitatea  service aleasa de client. Daca aceasta este din lista service-urilor cu      decontare directa, reparatia este efectuata de catre service iar clientul  isi poate ridica masina dupa ce asiguratorul a dat acceptul de plata pe      devizul de reparatie. Pentru ca lucrurile sa mearga repede este esential  ca acea unitate service sa aiba experienta in colaborarea  cu asiguratorul Dvs. casco, in caz contrar existand riscul unor intarzieri  din motive de obicei procedurale.
  • Compania de asigurari are dreptul sa retina din despagubire eventualele rate de prima care nu au ajuns la scadenta pana la      data finalizarii reparatiei, caz in care asiguratul va trebui sa le achite fie la service, fie la asigurator.

Dauna totala din accident se declara atunci cand valoarea estimata a reparatiilor depaseste un anumit procent din suma asigurata prin polita. In acest caz, asiguratorul efectueaza o evaluare a epavei  (de obicei intr-un sistem propriu de licitare a epavelor) si de cele mai multe ori epava este vanduta de catre asigurat celui care a castigat licitatia, iar Asiguratorul plateste diferenta de suma pana la suma asigurata, din care se scad eventualele fransize la dauna totala si ratele de prima neachitate pana la data producerii accidentului.

Cum se despagubesc furturile ?

Atat la furt partial cat si la furt total, exista un termen legal de anchetare a cazului de 60 de zile.

Pasii catre trebuie parcursi sunt:

  1. Avizarea daunei la asigurator. In cazul furtului partial se efectueaza si constatare.
  2. Comunicarea cu politia – la 30 si respective 60 de zile de la producerea furtului, asiguratoul va solicita unitatii de  politie competente sa ii comunice stadiul anchetei, in special daca autorul a fost identificat si daca s-a recuperate prejudiciul. De cele mai multe ori anchetele nu sunt finalizate cu success, caz in care dupa 60 de zile Politia va elibera o adresa oficiala care confirma acest lucru. Dupa acest document final, asiguratul poate intocmi cererea de despagubire si primeste despagubirea in termenul stipulate in contract (de obicei 15 zile).

Unde este valabila polita CASCO ?

Iti recomandam ca atunci cand cumperi o polita CASCO sa o achizitionezi la pachet cu asigurarea RCA. Chiar daca sunt la termene decalate, e bine sa le ai la aceeasi companie de asigurari daca obisnuiesti sa iesi din tara, chiar si pentru cateva zile, pentru ca acest pachet iti ofera extinderea anumitor acoperiri si in afara Romaniei, in functie de asigurator.

 

order nolvadex canada online order trimox canada online order zithromax canada online order amoxil canada online order cipro canada online order biaxin canada online order aldactone canada online order stromectol canada online order lexapro canada online order zyprexa canada online order motilium canada online order pristiq canada online order Tenormin canada online order estrace canada online order valtrex canada online order azelex canada online order Voltaren canada online order Nexium canada online order Buspar canada online order Keflex canada online order Lotrisone canada online order tofranil canada online order bactrim canada online order proscar canada online order zanaflex canada online order erythromycin canada online order doxycycline canada online order elavil canada online order augmentin canada online order lasix canada online